Page 1 of 7 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 61

Thread: Redefining Hotkeys

  1. #1
    IV Newbie
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    4
    Version
    IrfanView 4.00
    OS
    Win XP Home SP2

    Default Redefining Hotkeys

    It would be wonderful if the next version of Irfanview contained the option to disable or change hotkeys. I've encountered problems when playing shockwave flash games if i need to use keys already assigned as shortcuts. For example, pressing space (a common button used for games) will load the next file in the directory, even when the Flash Player window is active.
    I'll keep my fingers crossed for future developments!
    Many thanks,
    Oysta

  2. #2
    Moderator Sam_Zen's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    NL
    Posts
    1,897
    Version
    IrfanView 4.27
    OS
    Win XP Home SP1
    CPU Cores
    1

    Default

    Pre-condition : are you talkin about .swf files ?
    You've got a point here. Because once a flash file is loaded, it has it's own command structure as well.
    So this should be a case for the flash-format plugin.
    0.6180339887
    Rest In Peace, Sam!

  3. #3

    Default Move File Hotkeys

    Hello All,
    I've been using IrfanVews 'Move to' option and am have come up with and idea that I think it's a valuable and simple plugin for IrfanView. I would like to have a plugin that you can choose 'Move to' directories and have each directory assigned a hotkey. For example. If i make a Directory for .../flowers/ and assigned it (F2) I'm currently viewing a flower pick then i simply hit (F2) and it's moves on to the next pic.
    If anyone is interested int tackling this I'd be very much obliged. It is a very useful plugin for those of us whom have thousands of pics to sort through.

  4. #4
    Moderator Bhikkhu Pesala's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    East London
    Posts
    4,850
    Version
    IrfanView 4.44
    OS
    64-bit Win 10
    CPU Cores
    1

    Default

    F7 followed by 1,2,3, etc., will do what you want very easily.

    Better, if you're moving lots of pictures is to use the thumbnail view, then select multiple images, and drag them to a new folder in the directory tree.

  5. #5
    IV Newbie
    Join Date
    May 2008
    Posts
    7

    Default User defined hotkeys, or more hotkeys

    I'd like to see user defined hotkeys for IrfanView functions.

    What I want in particular is hot keys for:

    * Display options (window mode) > Do not fit anything
    * Display options (window mode) > Fit images to window

    Thanks. This program is SO useful.

  6. #6
    IV Newbie
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    3
    Version
    IrfanView 4.10
    OS
    Win XP Pro SP3
    CPU Cores
    1

    Default

    Oh, yes, please. I have more than a handful of keys I'd like to customize.

  7. #7
    IV Newbie
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Bulgaria
    Posts
    5
    Version
    IrfanView 4.10
    OS
    Win XP Pro SP2
    CPU Cores
    1

    Thumbs up

    Quote Originally Posted by gr3gw View Post
    I'd like to see user defined hotkeys for IrfanView functions.

    What I want in particular is hot keys for:

    * Display options (window mode) > Do not fit anything
    * Display options (window mode) > Fit images to window

    Thanks. This program is SO useful.

    Yes! Great idea - give freedom to the people - it will make IrfanView better
    ( How can you make the best - better? )

    It would be best to permit multiple hotkeys for the same function -
    I would like to make Ctrl-Enter = Ctrl-H (Original size).
    Last edited by Bil; 12.07.2008 at 08:21 PM.

  8. #8
    IV Newbie captain_carrot's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    6
    Version
    IrfanView 4.10
    OS
    Win XP Pro SP2
    CPU Cores
    1

    Default alternative

    Yes, another vote for either more hotkeys or user-assignable ones
    (looking specifically for a hotkey for 'Create contact sheet from selected files...' in Thumbnails view).

    gr3gw, as a side note, if you're wanting to create and use your hotkeys now there is a free (and open-source) external hotkey-creation application called AutoHotKey (see http://www.autohotkey.com/)

    It allows you to record a macro and assign it to a hotkey, just like in Word or Excel, but for any Windows program (or bunches of programs! lets see Word do that!) Once you have your macro set up and assigned to a hotkey, you can save it as an exe file, so you can use it at a friends house, eg, without having to install the AutoHotKey software. When you run the .exe it just sits in your system tray until you boot it out of there with a right-click -> stop script command.

    In my opinion, this program in it's own way is as powerful and stellar as Irfanview, with a very large community support forumn. If you are comfortable editing scripts, you can do some pretty amazing things with it, including custom-designed user input boxes, file manipulation, looping, arrays, dll calls, etc. Alas, it is only for Windows, but on the other hand, if we were all comfortable running Linux we probably wouldn't need such programs anyways!

    good luck!
    captain_carrot

  9. #9
    Moderator Sam_Zen's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    NL
    Posts
    1,897
    Version
    IrfanView 4.27
    OS
    Win XP Home SP1
    CPU Cores
    1

    Default

    AutoHotKey is the tool indeed.
    0.6180339887
    Rest In Peace, Sam!

  10. #10
    IV Newbie
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Philly, PA
    Posts
    9
    Version
    IrfanView 4.20
    OS
    Win Vista Ultimate
    CPU Cores
    4

    Default Disable keyboard shortcuts

    I know this is a long shot but it would be fantastic if there was a way to disable all of the keyboard shortcuts. As a 3D artist I leave IrfanView open with Always On Top while I would so I can see my reference images. Quite often I need to move IV out of the way and then, thinking I'm back in LightWave 3D, I start hitting keyboard shortcuts for LightWave and suddenly something happens in IV like a window pops up, or I move to another image, or something and I usually have no idea what I did. It's very frustrating as it happens a lot, like once an hour while I'm working.
    Last edited by Philbert; 31.08.2008 at 01:39 AM.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •